Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Yaz Mevsiminde Dondurmanın Riskleri

Yaz mevsiminin en sevilen tatlılarından biri olan dondurma, sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen bir lezzet olmasının yanı sıra bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebilmektedir. Artan sıcaklıklarla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar özellikle hijyenik olmayan ortamlarda üretilen veya açıkta satılan dondurmaların tüketiminden kaçınılması konusunda uyarıda bulunuyor.

Riskli Gıda: Dondurma

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Deniz Göktürk, dondurmanın sıcak havalarda tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmesi riskini artırdığını belirtiyor. Özellikle dondurmanın temel malzemesi olan sütün hızla bozulabileceğini ifade eden Göktürk, dondurmanın üretiminden tüketimine kadar sürekli olarak -18°C derecede muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Aksi takdirde, ürünün bozulabileceğini ve tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.

Hijyen Kuralları Hayati Önem Taşıyor

Rabia Deniz Göktürk, dondurma üretiminde hijyen kurallarının önemini vurgulayarak, kullanılan malzemelerde bulunan bakterilerin zehirlenmeye sebep olabileceğini belirtiyor. Salmonella ve brusella gibi bakterilerin özellikle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleriyle bulaşabileceğini söyleyen Göktürk, tüketicilere güvenilir ve hijyenik ürünler tercih etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Dondurma Tavsiyeleri

  • Pastörize sütten üretilmiş ürünleri tercih edin.
  • Paketlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin.
  • Açıkta satılan dondurmaların hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olun.
  • Dondurmayı aldıktan sonra hemen dondurucuya yerleştirin ve erirse tekrar dondurmayın.

Related Posts

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Şoke eden olay: İki böbreğinden 300’ün üzerinde taş çıktı

Kars’ta gerçekleştirilen ameliyatta, bir hastanın iki böbreğinden toplam 300’ün üzerinde taş çıkarıldı. Üroloji uzmanları böyle bir vaka ile ilk kez karşılaştıklarını belirtti.

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir