Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Yaz Mevsiminde Dondurmanın Riskleri

Yaz mevsiminin en sevilen tatlılarından biri olan dondurma, sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen bir lezzet olmasının yanı sıra bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebilmektedir. Artan sıcaklıklarla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar özellikle hijyenik olmayan ortamlarda üretilen veya açıkta satılan dondurmaların tüketiminden kaçınılması konusunda uyarıda bulunuyor.

Riskli Gıda: Dondurma

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Deniz Göktürk, dondurmanın sıcak havalarda tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmesi riskini artırdığını belirtiyor. Özellikle dondurmanın temel malzemesi olan sütün hızla bozulabileceğini ifade eden Göktürk, dondurmanın üretiminden tüketimine kadar sürekli olarak -18°C derecede muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Aksi takdirde, ürünün bozulabileceğini ve tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.

Hijyen Kuralları Hayati Önem Taşıyor

Rabia Deniz Göktürk, dondurma üretiminde hijyen kurallarının önemini vurgulayarak, kullanılan malzemelerde bulunan bakterilerin zehirlenmeye sebep olabileceğini belirtiyor. Salmonella ve brusella gibi bakterilerin özellikle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleriyle bulaşabileceğini söyleyen Göktürk, tüketicilere güvenilir ve hijyenik ürünler tercih etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Dondurma Tavsiyeleri

  • Pastörize sütten üretilmiş ürünleri tercih edin.
  • Paketlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin.
  • Açıkta satılan dondurmaların hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olun.
  • Dondurmayı aldıktan sonra hemen dondurucuya yerleştirin ve erirse tekrar dondurmayın.

Related Posts

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Uzmanlar uyardı: Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Yaz günlerinde özellikle kalp sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken durumlar var. Özellikle aşırı sıcaklar vücudun dengesini etkiler” diyerek, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir