Yarım tonluk Sovyet uzay aracı, kontrolsüz bir şekilde dünyaya düşecek, Türkiye de risk altında

Uzay Aracı Kosmos 482, Yakında Dünya’ya Düşebilir!

Haber Merkezi
BBC Rusça

Geçmişten günümüze kalan Sovyetler Birliği’ne ait yarım tonluk bir uzay aracı, önümüzdeki günlerde kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya düşebilir. 1972 yılında fırlatılan Kosmos 482 adlı uzay aracı, aslında Venüs’e gitmesi için tasarlanmıştı ancak teknik bir sorun nedeniyle Dünya’nın yörüngesinde kaldı.

Bilim insanları, uzay aracının Dünya’ya ne zaman düşeceğini tahmin edemese de Mayıs ayının başlarında olmasını bekliyor. Ancak uzmanlara göre, aracın yerleşim bölgelerine düşme riski bulunuyor.

Orta Doğu, Orta Asya ve Türkiye gibi bölgelerde yüksek bir düşme olasılığı bulunan aracın parçalarının saatte 242 km hızla Dünya’ya çarpacağı ve bir patlama enerjisi oluşturabileceği belirtiliyor.

Fırlatılış Hikayesi

Kosmos 482, 31 Mart 1972 tarihinde Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Venüs’e gitmesi beklenen araç, Venera 8 uzay programının bir parçasıydı ve başarılı bir şekilde konuma ulaşmıştı.

Ancak roketin dördüncü aşamasında yaşanan bir teknik sorun nedeniyle uzay aracı hedefine ulaşamadı ve Dünya’nın yörüngesine oturdu. Bu durum, aracın Dünya’ya kontrolsüz bir şekilde düşmesine neden oldu.

Risk ve Beklentiler

Uzay aracının büyük ihtimalle yere düşeceği tahmin ediliyor ancak hangi ülkeye düşeceği belirsizliğini koruyor. Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan gibi ülkelerde yerleşim birimlerine düşme riski bulunuyor.

Bilim insanları, aracın daha yoğun atmosferi olan Venüs’e gitmek için tasarlandığı için Dünya’ya düşerken atmosferde yanmayacağını ve büyük ihtimalle parçalanmayacağını belirtiyorlar. Ancak aracın sağlam bir şekilde kalması beklenmiyor.

Gelecek günlerde, Kosmos 482’nin Dünya’ya düşmesi bekleniyor ve bu durum, uzay bilimcileri tarafından yakından takip ediliyor. Son tahminlere göre, uzay aracı 8 ila 14 Mayıs arasında yere çakılabilir.

Related Posts

78 yıldır bitmeyen bir kriz: Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle bir kez daha savaşın kıyısında | Keşmir’in çatışmalarla dolu tarihi…

Hindistan ordusunun, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” yönelik askeri operasyonu Asya’da tansiyonu yükseltip yeni bir savaş endişesini beraberinde getirdi. Bu son olay, uzun yıllardır devam eden gerginlikler zincirinin son halkası oldu.

Pahalgam saldırısı ve nükleer çatışma riski

Pahalgam saldırısı sonrası Alt Kıta yeni gerilim testinden geçiyor. Uluslararası toplumun unutmaması gereken bir konu var. Keşmir üç nükleer komşu arasında bölüşülmüştür ve Pakistan ile Hindistan arasında potansiyel bir nükleer parlama noktasıdır. Sorunun masada çözülmesi herkesin menfaatine olacak.

Kanada Başbakanı’nın ‘Satılık değiliz’ sözlerine Trump’tan olay yaratacak cevap

Kanada’da başbakanlık seçimlerini kazanan Mark Canvey ile ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da ilk kez bir araya geldi. Oval Ofis’teki görüşmede Kanada’nın satılık olmadığını belirten Canvey’e Trump, “Bunu zaman gösterecek. Asla, asla deme …

ABD’de acil durum: ‘Evde kalın’ uyarısı yapıldı, ölüm riski var

Florida’nın Tampa bölgesinde hava kirliliği kritik seviyelere ulaşırken, 50 binden fazla kişiye evlerinden çıkmamaları yönünde uyarı yapıldı. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA), bölgedeki hava kalitesinin “turuncu” seviyeye düşeceğini ve bu durumun özellikle hassas gruplar için ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Gaziantep’te çocuk parkı küle döndü

Gaziantep’te bir çocuk parkında çıkan yangın söndürüldü.

Almanya’da Friedrich Merz için ikinci meclis oylaması bugün öğleden sonra gerçekleşecek

Almanya’da Friedrich Merz için ikinci meclis oylaması bugün öğleden sonra gerçekleşecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir