Türkiye’ye iki kere gönderilmeyen F-35’ler, Yunanistan’a gidiyor

ABD, Yunanistan’ın F-35 Projesine Destek Vermeye Devam Ediyor

ABD Savunma Bakanlığı, Yunanistan’ın F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına katılımını desteklemek amacıyla Lockheed Martin ile 17,2 milyon dolarlık bir mühendislik ve teknik destek sözleşmesini onayladı.

2024 yılında F-35 projesine dahil olan Yunanistan, Türkiye’nin ret kararının ardından uçakları almaya hak kazandı.

ABD Savunma Bakanlığı, sözleşmenin Yunanistan’ın programa Dış Askeri Satışlar (FMS) kapsamında entegrasyonuna yönelik mühendislik ve teknik destek, proje yönetimi, özel gereksinimlerin karşılanması ve eğitim hizmetlerini içerdiğini duyurdu.

AB MASRAFLARI ÜSLENİRKEN, ABD BAKIMINI YAPACAK

Eğitim ve bakım çalışmalarının tamamı ABD’de gerçekleştirilecek. Yunan pilotları, burada F-35 uçaklarını uçurma becerisi kazanacak ve uçakların bakımları yine burada gerçekleştirilecek.

Proje, Mayıs 2028’de tamamlanacak. Yunan basını sözleşmeyi “Yunanistan’ın askeri modernizasyon sürecinin önemli bir adımı” olarak nitelendirdi. Yunan hükümeti, ordusunu özellikle Türkiye’ye karşı güçlendirmeye odaklandığını belirtti.

Ekonomik zorluklarla boğuşan ve ordusunu güçlendirmek için ek fon arayan Yunanistan, NATO üyesi Türkiye’ye karşı yeni silahlar edinmeyi planlıyor.

AMAÇ, TÜRKİYE’YE KARŞI HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ

Yunan Hava Kuvvetleri, ilk aşamada toplam maliyeti 3,47 milyar euro olan 20 adet F-35 savaş uçağı satın alacak.

Ayrıca, 8,6 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında 20 adet ekstra uçak alma opsiyonu da bulunuyor.

Yunan basını, bu kararı “Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması sonrası Yunanistan’ın hava üstünlüğü stratejisini sürdürdüğünü” belirterek yorumladı. Fransız yapımı Rafale jetlerinin envantere eklenmesi de bu stratejinin bir parçası.

İlk Yunan F-35 pilotlarının eğitimi Eylül ayında başlayacak. Bu yaz, 14 pilot ve 60 teknisyen eğitim için ABD’ye gönderilecek.

Related Posts

78 yıldır bitmeyen bir kriz: Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle bir kez daha savaşın kıyısında | Keşmir’in çatışmalarla dolu tarihi…

Hindistan ordusunun, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” yönelik askeri operasyonu Asya’da tansiyonu yükseltip yeni bir savaş endişesini beraberinde getirdi. Bu son olay, uzun yıllardır devam eden gerginlikler zincirinin son halkası oldu.

Pahalgam saldırısı ve nükleer çatışma riski

Pahalgam saldırısı sonrası Alt Kıta yeni gerilim testinden geçiyor. Uluslararası toplumun unutmaması gereken bir konu var. Keşmir üç nükleer komşu arasında bölüşülmüştür ve Pakistan ile Hindistan arasında potansiyel bir nükleer parlama noktasıdır. Sorunun masada çözülmesi herkesin menfaatine olacak.

Kanada Başbakanı’nın ‘Satılık değiliz’ sözlerine Trump’tan olay yaratacak cevap

Kanada’da başbakanlık seçimlerini kazanan Mark Canvey ile ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da ilk kez bir araya geldi. Oval Ofis’teki görüşmede Kanada’nın satılık olmadığını belirten Canvey’e Trump, “Bunu zaman gösterecek. Asla, asla deme …

ABD’de acil durum: ‘Evde kalın’ uyarısı yapıldı, ölüm riski var

Florida’nın Tampa bölgesinde hava kirliliği kritik seviyelere ulaşırken, 50 binden fazla kişiye evlerinden çıkmamaları yönünde uyarı yapıldı. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA), bölgedeki hava kalitesinin “turuncu” seviyeye düşeceğini ve bu durumun özellikle hassas gruplar için ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Gaziantep’te çocuk parkı küle döndü

Gaziantep’te bir çocuk parkında çıkan yangın söndürüldü.

Almanya’da Friedrich Merz için ikinci meclis oylaması bugün öğleden sonra gerçekleşecek

Almanya’da Friedrich Merz için ikinci meclis oylaması bugün öğleden sonra gerçekleşecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir