TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

TTB’den Kenevirle İlgili Uyarı!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” çerçevesinde kenevir maddesine dair endişelerini dile getirdi. TTB’nin açıklamasında, kenevirin tıbbi etkilerine dair yeterli bilimsel kanıt olmadığı ve yaygın kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulandı.

Kenevirin Etkileri ve Zararları

TTB’nin verdiği bilgilere göre, kenevir dünyada en çok kullanılan yasadışı uyuşturuculardan biri olarak öne çıkıyor. Bitki, içerisinde 400’den fazla kimyasal bileşen barındırırken, THC ve CBD maddeleri sinir sistemine zıt etkiler yapabiliyor. Yüksek doz ve uzun süreli kullanımın psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceği belirtildi.

Tıbbi Kullanım ve Riskler

Kenevirin tıbbi kullanımının sınırlı olduğu ve kanıtların zayıf olduğu vurgulanırken, bazı hastalıklarda sadece belirtileri hafiflettiği bilgisi paylaşıldı. En sık işitilen yan etkiler olarak baş dönmesi, ağız kuruluğu, bilinç bulanıklığı ve sersemlik sıralandı.

Ciddi Sonuçlar ve Uyarılar

Kenevirin tıbbi olmayan kullanımının ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilirken, bilinç bozukluğu, halüsinasyon, kusma, bağımlılık, şizofreni, depresyon ve intihar risklerinin artabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, kenevir kullanımının trafik kazalarına karışma riskini yükselttiği ifade edildi.

Yasal Düzenleme ve Görüşler

TTB, kenevirle ilgili yasal düzenleme sürecinde Sağlık ve Tarım Bakanlıkları, meslek örgütleri ve uzmanlık derneklerinin görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca uluslararası deneyimler ve bilimsel verilere dayanarak düzenleme yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

TTB, kenevirin sadece tıbbi amaçlarla kullanılması gerektiğini vurgulayarak, kozmetik, destek ürün veya kişisel kullanım alanlarının serbest bırakılmasının halk sağlığına zarar verebileceğini savundu. Mevcut yasa teklifinden kenevir maddesinin çıkarılması gerektiği konusundaki görüşleriyle de dikkat çekti.

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Uzmanlar uyardı: Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Yaz günlerinde özellikle kalp sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken durumlar var. Özellikle aşırı sıcaklar vücudun dengesini etkiler” diyerek, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir