Puro içenler bu işaretlere dikkat edin:Kül sadece bir kül değildir
Puro Külleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kül sadece bir kül değildir puro için. Puroya başlayan birçok dostumuz için sadece silkelenmekten öteye geçemeyen bu kalıntı aslında vitolanızın ne olduğunu içinde nasıl bir üretim aşamasının olduğunu anlatır. Bir nevi puronuzun röntgenidir. Ayrıca puronun tadı ve üretim süreci hakkında zengin bilgiler sağlar.
KÜL NEDİR?
Bir puro yaktığınızda, yanma tütünde bulunan organik (veya karbonlu) maddeleri dumana dönüştürür ve bu süreçte vitola’nızın tüm aromalarını serbest bırakır. Oksitler, kalsiyum bikarbonat, potasyum bikarbonat, silikon bikarbonat, fosfor ve çinko gibi organik olmayan maddeler yanmazdır ve purolarınızın külünü oluşturur.
Külün purolarınızın terruar ve üretim yöntemi hakkında size söyleyebileceği tüm bilgilerin yanı sıra, her şeyden önce külün purolarınızın tadında önemli bir rol oynadığını akılda tutmak önemlidir. Kül, puro yanması üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Bir arada tutan kaliteli bir kül, puronun ayağına oksijen akışını sınırlar ve böylece puro içindeki yanma sıcaklığını azaltır. Yanma sıcaklığı ne kadar düşükse, puronuzun dumanı o kadar hoş ve lezzetli olacaktır. Tersine, çok kısa ufalanan bir kül puronuzun yanma sıcaklığını artıracak ve böylece zevkini bozacaktır.
Kaliteli purolar düşmeden önce 2 ila 3 santimetre uzunluğunda bir kül üretmelidir. Bundan daha kısa kül, puronuzu ısıtma eğilimindedir ve bu da ağızda daha güçlü, daha sert bir dumana yol açar. Tersine, 3 cm’den daha uzun kül, yanma noktasında uygun oksijenlenmeye izin vermez ve vitolanızın çekişini bozabilir.
KÜL, BİR PURONUN ÜRETİM KALİTESİ HAKKINDA NE ORTAYA ÇIKARIR?
Külün yapısı ve şekli, purolarınızı yuvarlamak için torcedor tarafından kullanılan yöntemle yakından bağlantılıdır.
Her puro bir kapea sargısı ve işkembe adı verilen bir tütün karışımından oluşur. İşkembenin en uygun aroma, lezzet ve yanıcılık dengesini sunması için 3 tür yaprak içermesi gerekir: Volado, seco ve ligero. Volado, bitkinin tabanındaki tütün yaprağıdır. Çok az aroma içerir, ancak mükemmel yanıcılığa sahiptir. Seco, bir tütün bitkisinin ortasında bulunur. Daha az yanıcıdır ancak çok çeşitli aromalar sunar. Son olarak, ligero bir bitkinin üst kısmında bulunan tütün yaprağıdır. Bu yaprak türü, yüksek nikotin ve şeker içeriği nedeniyle kötü yanar, ancak puronuza güç katar.
İdeal olarak haddelenmiş bir puro, 3 yaprak türünü de içeren bir dolguya sahip olmalıdır, ancak hepsi bu kadar değil! Puronuzun eşit şekilde yanmasını sağlamak için bu yapraklar da çok hassas bir sıraya yerleştirilmelidir. Ligero dolgunun ortasına (yanma sıcaklığının en yüksek olduğu yere), seco ortasına ve volado dışarıya yerleştirilmelidir. Bu tür yuvarlanma, eşit yanma sağlar ve koni şeklinde bir kül ile sonuçlanır.
Bu sıraya torcedor tarafından uyulmazsa, yanma sırasında çeşitli düzensizlikler meydana gelebilir. Doğrudan torcedor’a atfedilebilecek iki ana düzensizlik türü vardır: kano ve kazı.
Kano cılık, yalnızca bir tarafta gelişen bir kül anlamına gelir (yani sigara içenlerde sigarasının tek taraflı yanması sonucu yol gözüktü demesi) Torcedor, ligero yaprağını puronun ortasına doğru şekilde yerleştirmediğinde ortaya çıkar. Ligero yaprağı dışarıya ne kadar yakınsa, “kano etkisi” o kadar fazla mevcut olacaktır. Öte yandan kazı, kaşık şeklinde bir kül şeklinde kendini gösterir. Bu merkezi boşluk, torcedor dolgunun ortasına bir volado yaprağı ve fasya olarak bir ligero yaprağı yerleştirdiğinde oluşur.
KULLANILAN TÜTÜNÜN KALİTESİ HAKKINDA KÜL NE ORTAYA ÇIKARIR
Şekline ve yapısına ek olarak, kül rengi de bir puro kalitesinin önemli bir göstergesidir. Genel bir kural olarak, kaliteli bir puro beyaz veya açık gri bir kül üretmelidir. Ama neden?
Bir puronun aromatik profili sadece kullanılan bitki çeşidine değil, aynı zamanda tütünün büyüdüğü toprağın besin içeriğine de bağlıdır. Besin açısından zengin toprak azot, fosfor ve potasyum içermelidir. Toprak ne kadar besin bakımından zengin olursa, puro o kadar zengin ve lezzetli olur. Beyaz veya açık kül, besin açısından zengin tütünün bir göstergesidir. Tersine, siyah veya daha koyu bir kül, daha düşük kalitede bir tütünle eş anlamlıdır.
PURO KÜLLERİNDE BEYAZ LEKELER
Puro külleri bazen küçük beyaz lekeler ortaya çıkarır. Birçok sigara içenin düşündüğünün aksine, bunlar böcek yumurtaları değildir. Dişli bir ambalaj yaprağına sarıldığında puronuzun küllerinde beyaz lekeler görünebilir. Puro yanarken, her “diş” veya küçük yumru beyaz bir noktaya dönüşür.
Bu lekeler, özellikle magnezyum bakımından zengin olan tütünün neden olduğu mineral birikintilerine veya bir yaşlanma aşamasından sonra oluşabilecek bir puro yağlarının kristalleşmesine de karşılık gelebilir. Her iki durumdada, bu lekeler hiçbir şekilde düşük puro kalitesinin bir işareti değildir. Daha nadiren, bu lekeler küften kaynaklanabilir. Bu durumda puronuzu içmeye devam etmemenizi tavsiye ederiz.
Bir puronun yuvarlanma şekli külünün kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olsada, puronuzu içme şekliniz de önemlidir. En yüksek kalitede bir puro bile, düzgün bir şekilde zevk almazsanız yapışkan bir kül üretmez. Bu nedenle, uzun ömürlü bir kül elde etmek için kafasına hafifçe ve eşit bir şekilde nefes aldığınızdan emin olun. Puronuzu dakikada yaklaşık bir puf gibi düzenli aralıklarla çekmeniz de tavsiye edilir.
*Tütün ve tütün mamulleri sağlığa zararlıdır.
Keyfinizin Kahyası