Küresel yenilenebilir enerjide yaygınlaşma hızı, enerji talep artışının gerisinde kaldı

Rüzgar ve Güneş Enerjisi, Küresel Enerji Talebinde Hızla Yükselişte

Londra merkezli Enerji Enstitüsü (EI) tarafından hazırlanan Dünya Enerji İstatistikleri Raporu’na göre, 2024 yılında rüzgar ve güneş enerjisi, toplam enerji talebinde 9 kat daha hızlı bir artış göstererek yüzde 16’ya ulaştı. Ancak, bu büyüme diğer enerji kaynaklarının artan talebini karşılamada yetersiz kaldı. Aynı dönemde fosil yakıtların kullanımı yüzde 1’in üzerinde artış gösterdi.

2024 yılında, dünya genelinde toplam enerji talebi yüzde 2 artarak 592 exajoule seviyesine yükseldi. Bu durum kömür, petrol, doğal gaz, yenilenebilir enerji, hidroelektrik ve nükleer enerji dahil tüm kaynakların rekor seviyelerde tüketildiğini gösterdi.

Elektrik talebi ise toplam enerji talebindeki büyümeyi yüzde 4 artışla geride bıraktı. Öte yandan, Çin, küresel ölçekte devreye alınan yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 56’sını tek başına sağladı. Ülke, güneş enerjisi kapasitesini 2 yıl içinde neredeyse iki katına çıkardı.

Küresel Doğal Gaz Talebi Arttı

EKonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde ham petrol talebi sabit kalırken, OECD dışı ülkelerde petrol tüketimi yüzde 1 arttı. Çin’in ham petrol talebi ise yüzde 1,7 azaldı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşün ardından gaz piyasalarının yeniden dengelenmesiyle küresel doğal gaz talebi yüzde 2,5 arttı. Raporda, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yaygınlaşmasına rağmen küresel enerji talebinin daha da hızlı arttığı ve bu durumun global enerji dönüşümünün önündeki zorlukları gösterdiği belirtildi.

Enerji Enstitüsü Başkanı Andy Brown, verilerin küresel enerji dönüşümünü karmaşık bir şekilde yansıttığını dile getirdi. Brown, elektrifikasyonun hızla yaygınlaştığı gelişmekte olan ekonomilerde önemli bir ivme kazandığına dikkat çekerek, “Ancak, yenilenebilir enerji kullanımının genel talep artışının gerisinde kaldığını görmekteyiz. Bu durum, küresel enerji tüketimini iklim hedefleriyle uyumlu hale getirmenin zorluklarını vurguluyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Enerji Enstitüsü Üst Yöneticisi (CEO) Nick Wayth ise nükleer ve hidroelektrik dahil tüm enerji kaynaklarının küresel talepteki artışa paralel olarak 2006’dan bu yana en yüksek tüketim seviyelerine ulaştığını belirtti.

Related Posts

Bankacılık sektörünün kârı 326,5 milyar lira oldu

Bankacılık sektörünün kârı 326,5 milyar lira oldu

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …

Çevreye ve cüzdana dost: Benzin istasyonlarına giren yeni benzin E20 yakıtı nedir ?

Yeni tip benzin E20’nin temel amacı karbondioksit emisyonlarını azaltmaktır . 20 rakamı içerdiği karışımı ifade eder, çünkü karışımda bulunan biyoetanol %20’dir. Almanya’da ilk E20 dolum istasyonunun 2023 yılında Mannheim’da açılması dikkat çekicidir …

Zirai don cezası!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yapan 289 işletmeye toplamda 114,7 milyon lira idari para cezası kesti. Kurul, özellikle tarım ürünleri ve gıda sektöründeki fırsatçı firmalara karşı mücadelesini kararlılıkla …

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir