Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Gebelikte Kurban Bayramı’nda Et Tüketiminin Önemi

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) VM Medical Park Florya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, gebelikte bağışıklık sisteminin zayıfladığını söylüyor. Bu nedenle kurban eti tüketimine hamilelerin çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Dağdeviren, “Gebeler taze kesilmiş kurban etini tüketmemelidir. Eti en az 1 gün dinlendirmeliyiz. Çünkü taze kesilmiş etlerin sindirimi zor olabilir ve hazımsızlık problemlerine neden olabilir.” diyor.

Prof. Dr. Dağdeviren, etin iyi pişmesinin önemini vurgulayarak, “Çünkü iyi pişmemiş etlerde ‘toksoplazma gondii’ dediğimiz bir parazit enfeksiyonu olabilir. Bu da gebelikte hem gebeye hem bebeğe zarar verebilir. Dolayısıyla etin çok iyi pişirilmesi gerekiyor.” açıklamasını yapıyor.

Hamilelerin eti yağlı kavurma, kızartma gibi tüketmemesi gerektiğini belirten Dağdeviren, “Çünkü bunlar yağlı gıdalar. Gebelikte sindirim problemleri sık görülür. Bu yüzden haşlama, fırın gibi pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Ayrıca eti saklarken de çok dikkatli olmalıyız. Eti uygun koşullarda ve buzdolabında saklamalıyız. Bir kez çıkardığımız ve dondurup çözdürdüğümüz eti bir daha asla dondurmamalıyız. Hamilelere kurban etini günlük ortalama 100 gram olarak porsiyon şeklinde tüketmelerini öneriyoruz.” diyor.

Prof. Dr. Dağdeviren, hamilelerin etin yanında C vitamini miktarını artırmasının önemli olduğunu, ayrıca günde 2 litre sıvı tüketmesi gerektiğini kaydediyor.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sehtap Nazlı Kılıç Çetin ise hamilelerin Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor. Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin oldukça zayıfladığını belirten Çetin, yeni kesilmiş etlerde mikrobiyal ve paraziter yükün fazla olduğunu vurguluyor.

Çetin, kırmızı etin hamilelik dönemi için önemli olduğunu belirterek, “Kırmızı et hamileler için protein açısından çok kıymetli bir kaynaktır. Ayrıca B12 ve çinko gibi vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Dolayısıyla haftada 2-4 kez kırmızı et tüketimi öneriyoruz.” diyor.

Dinlenmemiş, taze kesilmiş etlerin mikrobiyal yükü fazla olduğunu belirten Çetin, “En azından 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmesi daha uygundur. Gebelikte genellikle etler iyi pişirilmelidir ki toksoplazma, listeria gibi enfeksiyonlardan uzak kalalım. Ayrıca sağlıklı pişirme yöntemleri değişmez. Normal zamanda olduğu gibi haşlama veya ızgara tercih edilmelidir.” açıklamasını yapıyor.

Çetin, bayramda hamilelerin günlük et tüketimini 90-120 gram arasında tutmalarının önemini vurgulayarak, “Fazla tüketim doymuş yağ alımına neden olabilir ve kilo artışını tetikleyebilir. Kurban etini haşlanmış veya ızgara olarak tüketmelerini öneriyoruz. C vitamini açısından zengin besinlerle tüketmeleri önemli. Su tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor ancak yemek esnasında su içmemeleri önerilir. Fazla su tüketimi sindirim problemlerine neden olabilir.” diyor.

Bayramda hamilelerin sütlü tatlı tüketmelerinin önemli olduğunu belirten Çetin, şerbetli ve yapay tatlandırıcılı tatlılardan kaçınmalarını öneriyor.

Related Posts

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Uzmanlar uyardı: Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Yaz günlerinde özellikle kalp sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken durumlar var. Özellikle aşırı sıcaklar vücudun dengesini etkiler” diyerek, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir