Aradan 51 yıl geçti: Kıbrıs’ta 947 kişi hala kayıp listesinde

Kıbrıs’taki Kayıp Şahıslar Meselesi ve Unutulmaz Acılar

1963 yılında EOKA’nın Türklere yönelik katliamlarıyla başlayan ve 1974’teki Yunan Albaylar Cuntasının Makarios darbesine kadar uzanan kanlı sürecin kurbanları, kimileri kör bir kuyuda, kimileri ormanda ve kimileri bir binanın temelinde iş makineleriyle çukurlara gömülerek yaşamlarını yitirdi.

Kıbrıs’taki kayıplar meselesi, iki toplum arasındaki siyasi sorunun en hassas noktasıdır ve iki toplumun bir araya gelerek çalıştıkları tek konudur. Bu kayıpların kökeni, 1960’ta Türk-Rum eşitliği üzerine kurulu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, 3 yıl sonra Rumların silahlı girişimiyle çöküşüne dayanmaktadır.

Rumların Ada’yı Yunanistan’a bağlamayı öngören “Enosis” hedefi ve Türkleri topluca ortadan kaldırmayı hedefleyen “Akritas planı”, 1963’te Türk sivillere yönelik Kanlı Noel saldırılarını başlattı. 1963’ten 1974 Barış harekatına kadar geçen 11 yılda, çok sayıda Türk tek tek veya gruplar halinde öldürüldü ancak cenazeleri bir türlü bulunamadı.

Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te adaya müdahale ederek başlattığı Barış Harekatı sonucunda Ada, bugünkü iki devletli sınırlara ayrıldı. Ancak Barış Harekatının son aşamalarında, Ada’yı Yunanistan’a bağlamak isteyen Rum terör örgütü EOKA-B, toplu katliamlar gerçekleştirerek intikam almaya çalıştı.

Bu acı olaylarda 492 Türk şehit oldu ve kayıplar listesine geçti. KKTC’deki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köyleri katliamda önemli roller üstlendi. İki toplumlu Kayıp Şahıslar Komitesi, görgü tanıklarının ifadeleri ve edinilen bilgiler doğrultusunda adada geniş çaplı kazılar yaparak kayıpları bulma çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda bin 55 kişi bulundu ve kimlik tespiti yapılarak ailelerine teslim edildi ancak hala Türk ve Rum toplam 947 kişi kayıplar listesinde yer almaktadır. Bu acı dolu süreç, insanlık dışı bir suç olarak BM tarafından da tanınmış ve kınanmıştır.

Related Posts

Göbeklitepe’yi insanlık tarihine kazandıran Prof. Dr. Schmidt anısına pedal çevirdiler

Şanlıurfa’da, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve “Tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen Göbeklitepe’yi yaptığı çalışmalarla gün yüzüne çıkaran Prof. Dr. Klaus Schmidt anısına bisiklet etkinliği düzenlendi.

Vietnam’da Tekne Alabora Oldu: 37 Ölü

Ha Long Körfezi’nde alabora olan yolcu teknesinde hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi.

Vietnam’da Fırtına: 37 Turist Hayatını Kaybetti

Ha Long Körfezi’nde bir tur teknesi fırtına nedeniyle alabora oldu, 37 kişi hayatını kaybetti.

İmamoğlu’ndan ‘Altan Öymen’ mesajı: ‘Gösterdiği onurlu duruş, demokrasi savunuculara ilham oldu…’

Gazeteci, CHP’nin 5. Genel Başkanı ve gazetemiz yazarı Altan Öymen, 93 yaşında hayatını kaybetti. Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan, Öymen için bir taziye mesajı geldi.

EURO 2032’de stat krizi: Tek ev sahibi Türkiye olabilir

UEFA, EURO 2032 listesindeki 10 stadın 9’una onay vermezken, sadece Juventus’un stadı sınıfı geçti. Milano, yeni stat inşa etmezse devre dışı kalabilir.

Konserde sarmaş dolaş yakalanmıştı: Astronomer CEO’su Byron istifa etti

New York merkezli teknoloji şirketi Astronomer’ın CEO’su Andy Byron, 16 Temmuz’daki Coldplay konserinde bir çalışanına sarılırken görülmesinin ardından görevinden istifa etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir