ABD’den IMF ve Dünya Bankası’na sert uyarı!

ABD Hazine Bakanı Bessent: IMF ve Dünya Bankası’na Odaklanmaları Gerekiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Scott Bessent, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın temel görevlerine odaklanmaları gerektiği çağrısında bulunarak, bu kurumları rotalarından saptırmamaları halinde işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda konuşan Bessent, uluslararası ekonomik sistemin dengesizliğine dikkat çekti.

Bessent, IMF ve Dünya Bankasını yeniden kuruluş amaçlarına odaklanarak uluslararası sistemi düzene sokmanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, bu kurumların paydaşlarına hizmet ettiğinden emin olmak için reformlar yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Küresel finansa denge getirmek için IMF ve Dünya Bankasının net bir liderlik sergilemesi gerekecek.” dedi.

‘Önce Amerika’ Sözleri

Scott Bessent, “‘Önce Amerika’ demek ‘yalnız Amerika’ demek değildir” ifadesini kullanarak, bunun aslında ticaret ortakları arasında “daha derin işbirliği ve karşılıklı saygı” çağrısı olduğunu belirtti.

Bessent, ABD’nin IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlarda liderliğini artırmayı hedeflediklerini ve daha güçlü bir liderlik rolüyle “Önce Amerika” yaklaşımının küresel ekonomik sisteme adaleti geri getirmeyi amaçladığını söyledi.

Dengesizliklerin özellikle ticaret alanında açıkça görüldüğünü belirten Bessent, ABD’nin küresel ticareti yeniden dengelemek için adım attığını aktardı.

”Çin’in Değişmesi Gerekiyor”

Bessent, özellikle Çin’in yeniden dengelenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, Çin’in ihracata dayalı ekonomik modelinin sürdürülemez olduğunu ve tüm dünyaya zarar verdiğini belirtti. Bessent, “Çin’in değişmesi gerekiyor. Ülke değişmesi gerektiğini biliyor. Herkes değişmesi gerektiğini biliyor. Biz de değişmesine yardımcı olmak istiyoruz çünkü bizim de yeniden dengelenmeye ihtiyacımız var” dedi.

Bessent, Çin’in ihracat fazlasındaki modelden uzaklaşıp, iç tüketimi ve talebi destekleyen bir modele geçmesinin küresel denge için faydalı olacağını belirtti.

Bessent, ABD’ye yönelik sürekli talep bağımlılığının küresel ekonomik dengesizliğin bir parçası olduğunu vurgulayarak, bu uygulamaların ABD talebine küresel bağımlılığı artırdığını ve küresel ekonomiyi zayıflattığını ifade etti.

Trump’ın IMF ve Dünya Bankası Şartları

Bessent, Trump yönetiminin ABD’nin küresel ekonomik liderliğini sürdürme ve genişletme kararlılığını vurgulayarak, “IMF ve Dünya Bankası uluslararası sistemde önemli roller üstleniyor. Trump yönetimi de bu kurumlarla çalışmaya istekli.” şeklinde konuştu.

Bessent, mevcut durumda IMF ve Dünya Bankası’nın görevlerini yerine getirmede eksik kaldığını belirterek, Trump yönetiminin bu kurumlar üzerindeki etkisini artıracağını ve önemli görevlerini yerine getirmeleri için baskı yapacağını aktardı.

Bessent, bu kurumların temel görevlerine odaklanmaları için çağrı yaparak, IMF’nin uluslararası para işbirliğini teşvik etme, uluslararası ticaretin dengeli büyümesine destek olma ve zararlı politikaları önleme görevlerine geri dönmesi gerektiğini savundu.

”Çin’e Hesap Sorulmalı”

Bessent, IMF’nin artık görev alanından uzaklaşarak iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet ve sosyal meselelere odaklandığını ifade ederek, Çin gibi küresel düzeyde dengesizliğe neden olan ülkelerin IMF tarafından hesaplanması gerektiğini savundu.

Dünya Bankası’nın da amacına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten Bessent, Çin’e hala “gelişmekte olan ülke” muamelesi yapıldığının absürt olduğunu kaydetti.

Related Posts

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Tazminat yakacak o ifade! Haklı olsa da…

Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkı ile ilgili, dikkatten kaçan küçük ayrıntılar yılların emeğini boşa çıkarabiliyor. Yıllarca çalışan ancak haklı sebeplerle istifa eden kişiler, işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı …

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir