Ekonomistler Türkiye’nin rekor cari açığını değerlendirdi: ‘Sevimsiz sinyaller artıyor’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı Ödemeler Dengesi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ait ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Cari işlemler hesabı, Şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Nisan ayında altın ve enerji dışı cari işlemler hesabı 1 milyar 938 milyon dolar açık verirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 9 milyar 891 milyon dolar olarak kaydedildi.

‘Dış Dengede Rezerv Kaybı Tarihi Düzeyde’

Prof. Dr. Hakan Kara, ödemeler dengesi verilerine dikkat çekerek, Nisan ayında tarihin en sert rezerv kaybının yaşandığını belirtti. Kara, dış açıktaki zıplamanın geçici olduğunu ve dış dengede büyük bir sıkıntı olmadığını vurguladı, ancak jeopolitik risklerin artması durumunda durumun değişebileceğini ifade etti.

‘Cari Açıktaki Artış Dış Ticaret Kaynaklı’

Ekonomist Dr. Burcu Aydın, cari dengedeki açığın yılbaşından bu yana ciddi şekilde arttığını belirterek, iç talepteki sıkışma ve düşük petrol fiyatlarına rağmen reel kur etkisinin baskın çıktığını dile getirdi. Aydın, dış ticaret kaynaklı artışın cari açıktaki ana etken olduğunu vurguladı.

‘İkinci Çeyreğin Sonuna Kadar Yükseliş Sürebilir’

Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı, yıllık cari açıktaki artışa dikkat çekerek, ikinci çeyreğin sonuna kadar yükselişin devam edebileceğini söyledi. Tokalı, petrol fiyatlarında kalıcı bir artış olmadığı sürece cari açığın mevcut seviyelerde kalabileceğini belirtti.

‘Rekor Açıkla Karşı Karşıyayız’

Prof. Dr. Serap Durusoy, cari açık verilerinin beklentilerin tersine çıktığını belirterek, TCMB’nin Nisan ayı ödemeler dengesi verilerine göre iki yılın en yüksek aylık açığıyla karşı karşıya olunduğunu dile getirdi.

‘Petrol Fiyatları Yeni Rekorları Getirebilir’

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, ödemeler dengesindeki olumsuz sinyallerin arttığını belirterek, cari açığın yeni rekorlar kırabileceğini dile getirdi. Aktaş, İsrail-İran savaşı gibi gelişmelerin petrol fiyatlarındaki artışı tetiklemesi durumunda cari açığın daha da yükselebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

İktidar yapacağı akaryakıt zammında indirimcik yaptı. Bu akşam deponuzu doldurun. İnsafa geldi!

Motorine beklenen 1,70 TL’lik zam 1,15 TL’ye düşürüldü. Brent petrol 69,17 dolardan işlem görürken, akaryakıt zamları sürücülerin tepkisini çekiyor. Enflasyon ve ÖTV artışı fiyatları yükseltiyor. Motorin fiyatlarına bu gece yarısından …

L’Oreal, saç bakım markası Color Wow’ı satın alacak

L’Oreal, ABD ve Birleşik Krallık merkezli profesyonel saç bakım markası Color Wow’ı satın almak üzere anlaşma imzaladığını duyurdu.

En çok kazandıran yatırım aracı belli oldu!

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 9,26 yükselirken, altının gram fiyatı yüzde 1,62, avro/TL yüzde 0,35 artış, dolar/TL yüzde 0,13 azalış kaydetti. BIST 100 endeksi, en düşük 9.450,80 puanı ve en yüksek 10.379 …

Bankacılık sektörünün kârı 326,5 milyar lira oldu

Bankacılık sektörünün kârı 326,5 milyar lira oldu

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir