Uzmanı açıkladı: Ev fiyatları 3 kat artacak

Merkez Bankası Faiz Politikaları Konut Piyasasını Etkiliyor

Merkez Bankası’nın faiz politikaları konut piyasasında dalgalı bir seyir oluşturmaya devam ediyor. Kısa bir canlanmadan sonra gelen faiz artışları, sektörde yeniden durgunluğa neden oldu.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 2,5’in üzerine çıkması, peşin alım yapamayan vatandaşlar için ev sahibi olmayı neredeyse imkânsız hale getirirken, mevduat faizlerinin yüzde 50’ye dayanması, yatırımcıları da konuttan uzaklaştırdı.

Konuta Talep Azaldı, Kiralar Yükseldi

Yüksek faiz ortamı ve alım gücündeki düşüş nedeniyle konut satışları yavaşladı. Sahiplik oranı yüzde 55’e gerilerken, kiralık konutlara olan talep arttı. Yeni konut üretiminin azalmasıyla birlikte arz-talep dengesi bozuldu, kira artışları da hızlandı.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında pazarlık sürse de kiralara yapılan zam oranı genellikle yüzde 50’ye kadar çıkıyor.

Mevduat mı, Konut mu?

Yatırım tercihi açısından da konut cazibesini yitirmiş görünüyor. Örneğin 7 milyon TL’ye alınan bir evin aylık kira getirisi ortalama 40 bin TL düzeyindeyken, aynı para mevduata yatırıldığında aylık 250 bin TL kazanç sağlanabiliyor. Bu fark, kısa vadede konut yatırımını dezavantajlı hale getiriyor.

“3 Yıla Kadar Fiyatlar 3 Katına Çıkabilir”

NTV’de yer alan habere göre ARSAVEV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, konutta yaşanan fiyat sıkışıklığının geçici olduğunu savundu. Öztürk, “Metrekare fiyatları şu anda neredeyse maliyet seviyelerinde. Faiz baskısı nedeniyle fiyatlar düşük kalıyor. Ancak piyasada hareketlilik başladığında konut fiyatları 2 ila 3 kat artış gösterecek” dedi.

Öztürk’e göre, 2025’in sonunda 7 milyon TL’lik bir evin fiyatı 10 milyona çıkmasa da, 2-3 yıl içinde 14-15 milyon TL seviyelerine ulaşması olası. Konutun enflasyon karşısındaki dayanıklılığına dikkat çeken Öztürk, “Türkiye’de reel enflasyon yüzde 50 civarında. Faiz getirisi ile konutun karşılaştırılması kesinlikle doğru değildir. Ayrıca Türkiye’de reel enflasyonun yüzde 50 olduğu bir noktada, konutun enflasyondan arındırılmış getirisi dahi yüzde 5-10 arasında değişiyor. Önümüzdeki birkaç yılda yüzde 100 hatta yüzde 150’ye kadar artış mümkün.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Önce don şimdi de kokarca! Meyve sebze alarm veriyor

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Havva Yurduseven Bayzat, çiftçileri ve yetkilileri kokarca konusunda uyardı. Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi’nde konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı …

TikTok’a kısıtlama ve ceza yolda

Avrupa Birliği, TikTok’un reklam şeffaflığı yükümlülüğünü yerine getirmediğini belirterek Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiğini duyurdu. Ön bulgular doğrulanırsa TikTok’a milyarlarca euroluk ceza ve kısıtlama gündemde.

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi yükseldi

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 yükseldi.

Rapor almak işten çıkarma nedeni olur mu?

İş yaşamına dair milyonlarca çalışanın merak ettiği konulardan biri, “sık sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olmayacağı”. Özellikle sağlık sorunları yaşadıklarında rapor almak durumunda kalan çalışanların işsiz kalma kaygısı taşıyor. Bir …

Nebati’nin kardeşinden Mehmet Şimşek’e yaylım ateşi: Üretimi Çin’e taşıdık

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin kardeşi Seyidullah Nebati, yüksek faiz oranlarına sert tepki gösterdi. “Bu ortamda yatırım yapılamaz” diyen Nebati, üretimin bir kısmını Çin’e kaydırdıklarını açıkladı.

Donald Trump imzayı attı: Kötü haberi Türk Eczacıları Birliği Başkanı verdi!

ABD’nin aldığı yeni kararın ilaç sektöründe küresel etkiler yaratması bekleniyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, bu gelişmenin Türkiye dahil birçok ülkede ilaç fiyatlarını ve erişimi doğrudan etkileyebileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir